Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον www.egolpion.com 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ: Το θείον έλεος (Ματθαίου: Θ΄ 27-35)ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
  Το θείον έλεος
(Ματθαίου: Θ΄ 27-35)
Αρχιμ. Θεοφίλου Λεμοντζή
Αρχιερατικού Επιτρόπου Καμπανίας 
  
   Ο Χριστός βρίσκεται στην Καπερναούμ, ευσεβείς Χριστιανοί, όπως μας διηγείται η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Προχωρεί σε κάποιο δρόμο, ενώ κόσμος πολύς τον ακολουθεί. Ανάμεσά τους και δύο τυφλοί. Μαζί τον ακολουθούν και μαζί και οι δύο τον παρακαλούν φωνάζοντας: "Ελέησον ημάς υιέ Δαβίδ". Η κραυγή βγαίνει από τα βάθη της ψυχής τους. Είναι γεμάτη αγωνία. Γνωρίζουν, ότι μοναδική γι αυτούς ευκαιρία είναι η παρουσία του Χριστού. Πιστεύουν πια ότι μόνο το έλεος του Θεού θα λύσει το πρόβλημά τους.
Τί είναι όμως αυτό το έλεος του Θεού και πώς έρχεται κοντά στον άνθρωπο; Έλεος Θεού είναι η αγάπη και η αγαθότητά Του, όπως εκδηλώνεται προς τα έξω, προς τα δημιουργήματά Του και μάλιστα προς το τελειότερο πλάσμα Του, το λογικό άνθρωπο, ανάλογα με τη δεκτικότητα του καθενός. Αυτή καθεαυτή η δημιουργία του κόσμου είναι καρπός της αγαθότητάς Του. Το δημιούργησε, για να του μεταδώσει τον πλούτο και τη μακαρία ζωή του.
Ιδιαίτερα στρέφεται η αγάπη και η Πρόνοιά Του προς τον άνθρωπο. Μας χαρίζει την υγεία, παρατείνει τη ζωή μας, σκορπίζει τις πάμπολλες δωρεές για τη συντήρησά μας. Μας παρέχει όχι μόνον προστασία αλλά και στοργή. Παρηγορεί και βοηθεί αυτούς που υποφέρουν. Μας παρακολουθεί στην αρρώστεια μας, γιατρεύει τις νόσους των ψυχών και των σωμάτων, μας σκεπάζει στοργικά από τους διάφορους κινδύνους που διατρέχουμε. Ανέχεται και συγχωρεί, ακόμη και ευεργετεί τους αμαρτωλούς και πονηρούς με το σκοπό να τους οδηγήσει στη μετάνοια και στη σωτηρία. Μακροθυμεί και αναμένει την επιστροφή μας. Μόλις πούμε με ειλικρίνεια το "ήματον", ρίχνει πλούσιο το έλεός Του.
Η υπέρτατη όμως εκδήλωση του ελέους του Θεού είναι, ότι τον «υιόν αυτού τον μονογενή έδωκε, ίνα πάς ο πιστεύων εις Αυτόν μη απόλλυται, αλλ' έχη ζωήν αιώνιον». (Ιωάν γ, 16).
Έτσι ο πεσμένος, ο αμαρτωλός άνθρωπος που ήταν βυθισμένος στο πέλαγος της απελπισίας ανορθώνεται, σώζεται χάρις στη θυσία του Σταυρού, χάρις στο έλεος του Θεού, το οποίο γεφυρώνει τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο Θεό και στον άνθρωπο. Ούτε τα έργα μας, ούτε η αρετή μας, ούτε οι προσευχές μας ούτε τίποτε άλλο μπορεί να μας σώσει έτσι από μόνα τους, παρά μόνο το έλεος του Θεού. Γι’ αυτό ακούμε στην Εκκλησία όλα σχεδόν τα τροπάρια να τελειώνουν ζητώντας από το Θεό το μέγα έλεος. Μέσα στις δύο λέξεις "Κύριε ελέησον" που ψελλίζουμε όλοι, εκφράζεται η σχέση μας με το Θεό. Είμαστε οι αδύνατοι, οι αμαρτωλοί, οι ελεημένοι και είναι ο Πατήρ του ελέους και των οικτιρμών. Πώς όμως έρχεται στον αδύνατο άνθρωπο η δύναμη αυτή του θείου ελέους;
Πρώτον, με το έλεος του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, και δεύτερον, δια της προσευχής, που γίνεται με θερμή πίστη. Μας το είπε καθαρά ο ίδιος ο Κύριος. "Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται". Ο άνθρωπος σαν αδύνατος και αμαρτωλός έχει πάντοτε ανάγκη από το θείο έλεος. Όμως, όταν δε συγχωρεί και δε συμπαθεί τους άλλους στις δυστυχίες και στα δεινά τους, αντί του ελέους θα συναντήσει την κρίση του Θεού. Γενικά η αρετή και η αγνή διάθεση προσελκύει το έλεος του Θεού. Κλείνει όμως η θύρα του ελέους σ' αυτούς που το περιφρονούν με τη διαγωγή τους, με την αμέλεια, την αδιαφορία, την επιμονή στην αμαρτία.
Το έλεος του Θεού προσελκύεται με την προσευχή που γίνεται με πίστη. Σαν τη Χαναναία που είπε τον πόνο της, που διηγήθηκε τη συμφορά της και φώναξε δυνατά "ελέησόν με Κύριε". Χρειάζεται προσευχή με πίστη σαν αυτή των τυφλών που φώναξαν το "ελέησον ημάς Υιέ Δαυίδ". Ζητούν μόνο έλεος, αφήνοντας στο Μεσσία να δώσει Αυτός κατά το θέλημά Του το έλεός Του. Και έλαβαν ακριβώς αυτό που είχαν ανάγκη."Και ανεώχθησαν αυτών οι οφθαλμοί". Χρειάζεται προσευχή σαν του Τελώνη που είπε εκείνο το "ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ" και το έλεος του Θεού τον δικαίωσε.
Το "ελέησόν με" αποτελεί μια ταπεινή αίτηση που σημαίνει: Κύριε λυπήσου με, δος μου άφεσιν αμαρτιών, διάλυσε το πνευματικό σκοτάδι, καθάρισε την ψυχή μου, δος μου τη λάμψη του θείου φωτός Σου, δος μου τη γνώση της αλήθειας Σου, στόλισε την ψυχή μου με αρετές, αλλά όλα αυτά όποτε και όπως θέλεις Συ Θεέ μου, που γνωρίζεις το συμφέρον της ψυχής μου.
Όταν πλησιάζουμε έτσι το Θεό με τις προσευχές μας, επειδή είμαστε μικροί και ένοχοι, το μεγαλείο και η δικαιοσύνη Του μας φοβίζουν, αλλά η αγαθότης και η ευσπλαγχνία Του μας παρηγορούν και μας χαροποιούν.
Αδελφοί μου, το έλεος του Θεού είναι μια μεγάλη ευεργετική δύναμις η οποία κατευθυνόμενη από τη σοφία και πραγματοποιούμενη με την παντοδυναμία του Θεού εκδηλώνεται κατά ποικίλους τρόπους, ώστε να υπηρετεί όλες τις ανάγκες μας.
Δηλαδή, είτε μας βασανίζει η αρρώστια, είτε μας λείπει η αγάπη, είτε μας τριγυρίζουν οι πειρασμοί, είτε μας κυρίευσε η αμαρτία και στενάζουμε κάτω από το βάρος της, είτε μας απειλούν κίνδυνοι, είτε μας απασχολεί η διαγωγή ή η αποκατάσταση των παιδιών μας, είτε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναστατώνει την ψυχή μας, ας ζητάμε το έλεος του Θεού και εκείνο θα έρχεται να μας λυτρώνει και να μας ενισχύει. Χριστιανοί μου, ας ενώσουμε τη φωνή μας μ' εκείνη του ψαλμωδού."Το έλεος Σου Κύριε καταδιώξει με πάσας τας ημέρας της ζωής μου" Αμήν.

undefined
Από το εξαιρετικό βιβλίο "ΕΓΩ ΔΕ ΛΕΓΩ ΥΜΙΝ" ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ-ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ-ΟΜΙΛΙΕΣ
Αρχιμ. Θεοφίλου Λεμοντζή
Για παραγγελίες στα τηλέφωνα:
2310.525220 - 6977510787
 
Αντιαιρετικόν Εγκόλπιον    www.egolpion.com
21   ΙΟΥΛΙΟΥ  2012Read more: http://www.egolpion.com/zmath_lemontzis.el.aspx#ixzz2VB0M6gfd

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου